Satsuma

Satsuma mandarin çeşidi 1990’lı yılların başında Batum yolu ile ilk defa Rize yöresine girmiştir. Bu bölgeden sonra hızla Anadolu’nun diğer narenciye bölgelerinde denenenmiş ise de, diğer en önemli ekolojik alanını İzmir ilinin Gümüldür ve Seferihisar bölgelerinde bulmuştur. Diğer bölgelerimizde sınırlı olarak yetiştiriciliği yapmakta ise de, anaç ve ekolojik farklılıklar nedeni ile yaygınlaşması sınırlanmaktadır. Ülkemizde dış satıma yönelik en önemli mandalin çeşidi olarak bilinmektedir.

Klemantin

Cezayir kaynaklı olup, ilk defa Antalya Narenciye İstasyonu, tarafından 1936 yılında İtalya’dan yurdumuza sokulmuştur. Günümüzde daha çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Clemantine mandarininde incorn patibilite (seksüel uyuşmazlık) mevcuttur. Kapama bir Clemantine bahçesinde meyveler çekirdeksiz olmaktadır. Bahçe içinde veya yakınında çekirdekli mandarin veya dölleyici başka bir çekirdekli turunçgiller varsa çekirdekli meyve teşekkül eder. Ağacın iç ve dış tarafındaki meyvelerde de çekirdek bakımından fark bulunabilir. Meyve çapı ortalama 53.26 mm, uzunluğu 47.17 mm, ağırlığı 67.37 gr olan basık meyve tipine örnektir. Satsuma gibi erkenci bir çeşit olup, hasadı Ekim ayı ortalarında başlamaktadır.

W.Murcott

Menşei tam olarak bilinmemekle beraber Fas olduğu düşünülmektedir. Murcott (Bal) olan diğer çeşit ile karıştırılmamalıdır. Meyve kabuğu kırmızımsı turuncu, iç kısmı parlak turuncu renktedir. Sezon sonlarında olgunlaşan bir mandalina türüdür (Şubat-Mart döneminde olgunlaşır). Kendine has bir aroması vardır ve çok tatlı bir çeşittir.